Citromfű tea készítése
"Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét."
"Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is gazdaggá tudja tenni a saját és a mások életét."
Japánban idősebb
úriemberek egy csoportja rendszeresen összejött, hogy megbeszéljék a híreket,
és teázgassanak. Egyik szórakozásuk az volt, hogy igen drága teafajtákat
kutassanak fel, hogy azokból újabb ínycsiklandozó keverékeket állítsanak össze.
Amikor a legidősebbre került a sor, hogy megvendégelje a többieket, a legnagyobb ünnepélyességgel szolgálta fel a teát: aranydobozból mérte ki a leveleket. Mindannyian a legnagyobb elragadtatással dicsérték teáját, és tudni szerették volna, hogy milyen különleges kombinációból állította össze ezt a keveréket. Az idős ember mosolyogva így szólt:
- Uraim, a tea, amit Önök oly nagy élvezettel isznak, ugyanaz a tea, amit a parasztjaim isznak a birtokomon. Az élet legfinomabb dolgai egyáltalán nem drágák, és nem is nehéz őket megtalálni.”
(Anthony de Mello: A csend szava)
A citromfű tea kellemes
íze mellett, rendkívül hasznos is. Kiváló vírusölő, és antibakteriális hatással
is rendelkezik.
Várandósság, és
szoptatás ideje alatt is használható. Gyermekek is fogyaszthatják.
Érdekesség:
A karmelitavíz néven
ismert „csodaszernek”, amit a svájci Paracelsus készített el elsőként, az egyik
fő hatóanyaga a citromfű volt.
Hatása:
·
vírusszaporodás
gátló, vírusölő
·
antibakteriális
·
ideg-,
és szívnyugtató
·
idegerősítő
·
görcsoldó
·
javítja
az emésztést
- epeműködés serkentő
- epeműködés serkentő
Alkalmazzák fejfájás,
álmatlanság, alvászavarok esetén. Hasznos segítség gyomorrontás,
gyomorsavtúltengés, hányinger, puffadás előfordulásakor.
Depresszió oldására is kiváló, ilyenkor kúraszerűen ajánlott fogyasztani. (Napi három csésze tea 4-6 héten keresztül)
Depresszió oldására is kiváló, ilyenkor kúraszerűen ajánlott fogyasztani. (Napi három csésze tea 4-6 héten keresztül)
/forrás: http://csodastea.blogspot.hu/2011/02/citromfu-tea-virusolo-nyugtato.html/-mb
Menta tea készítése
A menta tea gyönyörű látvány egy üvegkancsóban, és nagyon
finom. Koffeintartalma nincs, ennek ellenére kellemesen felfrissíti az embert.
Valahol hallottam, hogy a kínaiak ha nagyon meleg az idő,
forró zöld teát isznak. Talán ez elsőre furcsának tűnhet a reklámokból az
agyoncukrozott üdítők frissítő hatásával telebombázott elménknek. De próbáld ki
egyszer, van benne valami. És ráadásul a menta teával is működik.
Én a kánikulai napokon lefőzök reggel és délután egy-egy
másfél literes adagot az irodában. Egyrészt frissítő, másrészt biztos, hogy
legalább 3 liter
folyadékot magamhoz veszek aznap.
A képen látható kancsó menta teához két
szál friss mentát és egy kevés friss citromfüvet tettem a kancsóba, majd két
liter forró vízzel leforráztam. Nagyjából 10 perc után fogyasztható.
Ha hagyod állni, akkor a színe egyre sötétebb lesz, egy nap
után már majdnem olyan, mintha fekete tea lenne. Másodszor vagy akár még
harmadszor is leforrázható, a főzete akkor is kellemes ízű lesz (attól függően,
hogy mennyit állt előtte).
A menta tea kiváló melegen vagy hidegen is. Én “magában”
szeretem bármiféle ízesítő nélkül, de cukorral, mézzel vagy más édesítővel is
fel lehet turbózni. A menta teához lehet még zöld teát is adni, illetve
természetesen a citromfű elhagyható, vagy ízlés szerint más növénnyel lehet
kísérletezni.
Menta tea természetesen készíthető szárított mentából, akár
filteres kiszerelésben is kapható (nagyobb üzletekben vagy gyógynövény
szaküzletekben). De ha szereted, szerintem megéri a mentát termeszteni, nagyon
egyszerű...
Külsőleg ajakherpeszvírus-fertőzés által okozott tünetek enyhítésére is
alkalmas.
Elkészítés:
1 púpozott evőkanál citromfű levelet leöntünk ¼ l forrásban lévő vízzel, és 10 percig állni hagyjuk. Ihatjuk önmagában, de mézzel ízesítve is.
Elkészítés:
1 púpozott evőkanál citromfű levelet leöntünk ¼ l forrásban lévő vízzel, és 10 percig állni hagyjuk. Ihatjuk önmagában, de mézzel ízesítve is.
A kiskertemben mindennap találok olyan növényeket, amit eddig csak hírből ismertem, de még soha nem használtam. Itt az ideje kipróbálni, és beépíteni a hétköznapokba, nálam a citromfüvet kaszálni lehet, de mostantól be kell osztani, mert annyira finom a teája. A mentából szörpöt, ivólevet, teát szoktam csinálni. Van még egy csomó fűszernövényem, erről is lesz még szó....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése