Ez a történet úgy kezdődött, hogy Boglárka nevű lányom nagyon szereti a töpörtyűt. Egyszer lementem a boltba, és látom egy kilogramm töpörtyű 2300 Ft.-. Sokalltam, de megvettem
Az időmúlásával egyre nehezebben adtam ki a forintokat, és november elején megérett bennem a gondolat - töpörtyűt fogok sütni.
Az elhatározás egy pillanat alatt meg volt, de az előkészületek nagyobb körültekintést igényeltek. Először is a zsírszalonnát kellett kiválasztani, szerencsétlenségemre 630 Ft/ kg -s áron tudtam megvenni. Vettem 3,5 kg.-t kb. 2.200 Ft.- fizettem érte. Ha lúd, legyen kövér- és két igen tetszetős tokaszalonnával egészítettem ki a listát. Gondoltam, ha már ennyit vesződöm a sütéssel emellett nem okoz gondot, ha a tokaszalonnát megabálom.
1.Most fürdőznek a tokaszalonnák az abalében
2. A töpörtyű sütésének kezdeti szakasza.
Nem sokat tudok sem az abálásról, sem a töpörtyű sütéséről, de azt tudom, hogy lassan járj, tovább érsz, ezért lassú tűzön készítettem mindkettőt.
Az abalét csak zsigerből állítottam össze: 3-4 saját termesztésű fokhagyma; 3-4 saját termesztésű vöröshagyma; 2 babérlevél;petrezselyem levél; só, egész bors.
Az abalé alatt takarékra állítottam a lángot, és neki láttam a töpörtyű körüli készülődésnek. Azt tudni kell, hogy a zsírszalonnát már előre felkockáztam kb 3,75 x 4,25 cm-s kockákra. A töpörtyű alatti lapot is takarékra állítottam, és a megfelelő nagyságú edénybe beletettem a zsírszalonnát. Ezt követően töltöttem magamnak egy pohár saját termelésű vörösbort a nagy izgalomra. Számot vetettem, hogy mit is felejthettem el, és még 2-3 dl vizet öntöttem az anyag alá, ne hogy hamar odakapja.
3. A félkész tokaszalonna
4. A majdnem kész töpörtyű
A sütés megkezdése után, amikor remegős állapotot vesz a zsírkocka, hozzáöntünk kb 1 dl tejet. Ezt a lépést nem kell feltétlenül megtenni. Miért is érdemes ezt tenni, mert a tejtől lesz a sütés végén pirosas árnyalatú a töpörtyű. Amennyiben nem teszed hozzá a tejet a végén csupán barna árnyalatot kaphatsz.
A töpörtyű sütés időigényes foglalatosság, mert a 3,5 kg durván 3,5 óra alatt készült el. Mielőtt befejezzük a töpörtyű sütését, megpucolunk vörös, vagy lila hagymát lehetőleg olyan módon, hogy a buroklevelek épek legyenek.
A hagyma fejek függőleges irányban beirdaljuk, majd a forrózsírba tesszük. Addig hagyjuk a zsiradékban, amíg szét nem nyílik. Ezt követően kivesszük.
5. A sült hagymát idő előtt kivettem a forróságból, mert szép lassan kezdte ledobni a burok leveleket
Kinyomkodtam egy krumplinyomó segítségével a megsült zsírszalonnát-azaz töpörtyűt, és azokat 750 ml-s befőttes üvegbe tettem. A 3,5 kg zsírszalonnából kb 1 kg töpörtyű lett. Összegezve nem nyer az ember rajta sokat, hacsak nem sikerül értékesíteni a zsírt, mert még a sütés eredményeképpen még 2,5 - 3 liter zsír is keletkezett.
6. A sütés végére a szomszéd néni meglátogatott, akit nagy szeretettel vendégül láttam
7. Ezt paprikával ízesítem majd
8. A töpörtyű zsírjába beletettem a megfőtt tokaszalonnát, és kissé megpirítottam.
Az eredmény önmagáért beszél. Forintálisan nem kifizetődő otthon vesződni vele, és a nap végére annyira tele volt az orrom a zsír szagával, hogy hajjjj.
Mégis azt az élményt nem cserélném fel semmivel, amikor a gyönyörű napsütésben a kihűlt töpörtyűt ettük a szomszéd nénivel friss kenyérrel, hegyes erős paprikával.
3 megjegyzés:
Kedves Balázs!Kész konyhatündér vagy!:D Ez az írásod is nagyon jó!Kár hogy Bogika nem volt veled,biztosan neki is élmény lett volna a töpörtyű készítése :) És a képek is nagyon jók!
Üdv:Emma
Köszönöm szépen! Ez a foglalatosság teljes ember kíván, ha ott lettek volna a gyermekek, akkor kellett volna még segítség... :-D.
Szívesen!Szerintem megbirkóztál volna a helyzettel :-D talpraesett ember vagy.Mi újság veled?Hogy vagy mostanában?Láttam a barátaiddal készült képedet,nagyon klassz lett :-)
Üdv:Emma
Megjegyzés küldése