Szívesen számolnék be olyan kegyetlenül kínzó fejfájásról, hogy csak nah, de nem így történt. Szépen lassan telt az újév, így is jó volt.
Az év ezen részén nincs sok tenni valója a gazdának, de tévednem kellett!
Két lehetőséggel számolni :
1. Az időjárás jó (+ fokok)
Én az idén így jártam, és az ünnepi restségből kitépve magam kimentem a földre, és azt láttam, hogy pont ásásra alkalmas a föld. Mielőtt a hozzáértők felhördülnének-igen, már rég fel kellett volna ásni, de nem tettem. A gazda nem hibázhat-csak ki kell várnia a következő alkalmas időpontot :P- én is így tettem.
Ahol nincs felásva ott pihen az őszi vetés.
Lehet rosszul tettem, lehet jól, majd elválik, de így azért jobban néz ki. Rengeteg választásom volt, de ezzel elmaradtam, így döntöttem, ennyi! A fákat ilyenkor ki lehet tisztítani, el lehet kezdeni a metszést is. Én jövőhét hétfőre terveztem be ezt a munkát. November végén, már alig vártam, mikor lehet ismét nekilátni, és itt van
:- ).
2. Hideg van (- fokok)
Ilyenkor a gazda behúzódik, és előveszi a pálinkafőzőt, és nekilát. A technológia mindig parázsvitát vált ki, mert több lepárlási módszer van. A vélemények megoszlanak, én egy hagyományos szisztémát osztanék meg veletek. Nem gondolom, hogy ennek a bejegyzésnek a dolga lenne, hogy kifejtse egy pálinkafőző mester vallásos mozdulatait, amikor nekilát megkomponálni élete értelmét.
Bárkit megkérdezel ebben a témában mindenki azt mondja, hogy az alapanyag a legfontosabb. (én azzal egészíteném ki, hogy az egyik ...) Kell hozzá még pálinkafőző, és egy hozzáértő. A szárnypróbálgatásaimat, egy korábbi bejegyzésben már leírtam. (http://szolosgazda.blogspot.com/2011/07/gyumolcsok-palinkak.html).
Ezzel a technológiával olyan nagyot nem hibázhatsz. A főzésnél sok dologra kell odafigyelni, de két nagyon-nagyon fontos körülményre mindenféleképpen képben kell lenni. Az egyik, hogy nem lohoghat a cefrés oly mértékben, hogy annak egy darabja eldugítsa a felső vezetéket, mert akkor túl nyomás keletkezhet, és robbanhat. (sérülés veszélyes) Ez álmoskönyv szerint is rosszat jelent!
A másik, hogy ne érje közvetlen láng a melegítés során az üst alját, mert leéghet a cefrés, és annak bizony íze van, és nem finom : -( . Ez okból használjunk láng vetőt, vagy dupla fenekű üstöt. A hűtőben lévő víz, ha hideg az, azért nem baj. (azt mondják, hogy + 20 °C nem jó ha melegebb az alszesz, mert elpárolog a lényeg, és a szeszben lévő ízek ennél a hőfoknál maradnak benn a párlatban.) Az első párlás során úgynevezett alszeszt kapunk. Az öregek aztmondják, hogy az első főzéskor el kell engedni az elejét (rézeleje), van aki kiönti, és van aki műszaki cikkek takarítására megtartja. Ha összegyűlt a megfelelő mennyiségű alszesz, azt követően lehet csak tisztázni. A tisztázás folyamata, pontosan olyan, mint a cefre lefőzéséé, de itt már a párlás sebességére, és az ízekre, az alkoholtartamra is oda kell figyelni. Folyamatos mérésekkel kell ellenőrizni, a szeszfok alakulását, és a savanyú íz kiszűrését. Végeredményül tisztaszeszt kapunk, amit majd egy másik alkalommal kell beállítani. A beállításnál több körülményre kell odafigyelni, mivel bezavarosodhat a pálinka, és a tisztázás meg kell ismételni. (idő, energia, bosszúság) A beállítás elméletileg csíra mentes desztillált vízzel történik, és a beállítás végeredménye 45-50 fokos pálinkának kell lennie. (és ne feledjétek, hogy az oldószert (víz) öntjük az oldandó anyagba (tisztaszesz))
Egy nagyon fontos kérdésben szeretnélek benneteket óva inteni:
Ha cefrét csináltok amikor forr a cefre soha ne zárjátok le légmentesen. Ha így tesztek, akkor soha ne hajoljatok fölé, amikor kinyitjátok, mert a képetekbe robban a fedél, és én tapasztaltból mondhatom, hogy az nem jó érzés. A hangos durranás, és az a fegyvertény, hogy egy kétszáz literes hordó üt ki, elmondhatom némi szégyenpírt cserzett az orcámra. Pontosabban a homlokomra egy teszkós tyúktojás méretű duzzanat formájában, még hazudni sem tudtam mitől van. :D
Ez az empíria, van egy mondásunk, ami azt tartja, hogy az okos ember más hibájából tanul, a hülye a magáéból sem. Jövőre bizonyos, hogy nem zárom le idő előtt a cefrést. Azt, azért halkan meg kell jegyeznem, hogy valamikor bizony le kell zárni, mert ha idő előtt elforr, és nem figyelünk rá elindul az ecetesedési folyamat, ami tönkre teszi a sok munkát.
Nagy figyelemmel kell lenni! :-)
1 megjegyzés:
Szia Balázs!Jót nevettem az írásodon(a vége felé)Jó hogy humorosan fogod fel az eseményeket :) Kevesebb balesettel sok jóval teli boldog új esztendőt kívánok!Jobban vigyázz magadra üdv:Emma
Megjegyzés küldése