Minden évben a születésem napja körül, de nem annak alkalmával :), megrendezésre kerül nagyobb baráti társasággal a tavaszköszöntő bogrács elkészítése. A bogrács tartalma mindig változik az adott év benyomásai tekintetében. Nagy izgalommal kezdtem bele a szervezésbe. Az időjárás esősnek ígérkezett, ezért egy olyan helyszínt választottam, amely a rossz időjárási viszonyoknak is meg tud felelni. Sárcsíkút kb 4-5 km-re helyezkedik el légvonalban a tanyámtól. Az a jellegzetessége, hogy a Kab hegy oldalából csordogáló források egyike. A forrás egy völgybe folyik, ahol egy gátat építettek, melynek következtében egy kis tavacska keletkezett.
Az idén kb 8-10 fővel számoltam, és a családommal együtt kb 11-en lehettünk, bele számolva a lurkókat is. A tizennegyedikei hétvégén, pontosan szombaton nagyon együtt álltak a dolgok. Különös "véletlen " folytán nálunk nem esett az eső. Vittem magammal megfelelő mennyiségű tűzifát, és hajszál pontosan annyi is kellett. Az ételből bőségesen jutott mindenkinek, talán kicsit laktatóbbra sikerült, mint a sokéves átlag.
Kezdjük az elején:
A völgybe bevezető út, jobb oldalon a régi Jókai bánya bejárata
A völgybe beérve
A völgy
A táj festői, nem győzőm felhívni a környezetem figyelmét, hogy milyen szép helyen élünk. A csodálatomba sajnos egy kis keserűség is vegyül, mivel megtudtam, hogy az ajkai hőerőműben naponta 2000 köbméterfát égetnek el. Most tüntetik el unokáink örökségét. Hadi vonatkozásban, nekem azé' lenne egy két keresetlen szavam a mai honvédő tábornokokhoz is.
A Sárcsíkútra felérve a pihenő környékén kiválasztottam a tűzrakóhelyet.
Nem itt :-), hanem a kép bal alsó sarkánál található helyen készítettem a bográcsot.
Ennyi holmit hoztam, így 4-5 alkalommal kellett volna fordulnom, hogy mindent feltudjak cipelni. Igen jól látható a gázpalack, az lett volna a "B" terv az eső megérkezése esetére. A terhet kb 40-50 kilogrammra saccolnám. Az előkészületeket egyedül csináltam meg, és csak egy későbbi időpontra érkeztek meg a vendégek.
A tűzgyújtásáról már csináltam blog bejegyzést, de itt meg lehet nézni, hogyan működik a gyakorlatban.
A tűz elgyújtása után egy ideig annak táplálása volt a feladat, illetve az hogy a már előkészített alapanyagokat, felhasználásra kész állapotba hozhassam. A tűz állapotát stabilnak nyilvánítottam, és a megolvasztott disznózsírra a megfelelő mennyiségű hagymát, fokhagymát beletettem. A dolog pikantériája, hogy találkoztam egyik gazdatársammal, aki adott még egy kis medvehagymát is. (az is belekerült :-)
Az étel még nem készült el, de már majd minden összetevő belekerült. Nem igazán tudom beazonosítani, de inkább bab gulyának nevezném a szerzeményemet. Úgy készítettem el, mintha pörkölt lenne, csak nem a hús "pörköltem" meg, hanem a zöldséget pároltam egy ideig. Azt illik tudni, hogy a csontokat is belefőztem. (melyeket később kivettem)
A hozzávalók:
kb 1 kg sertés húsos levescsont
kb 1 kg szarvas húsos levescsont
kb 1 kg füstölt csánk
2 kg bab
1 darab disznóláb
1 darab zeller
1 darab karalábé
3-4 szál sárgarépa
3 darab krumpli
Az étel elkészítésénél nekem fontos volt, hogy sűrű legyen a leves, és egy picit ragadjon. Annyira sikerült a ragadása az ételnek, hogy amikor kihűlt úgy remegett a lé, mint a kocsonya.
Az étel lepróbálása előtt, azé' illik egy kis pálinkát inni. (biztos, ami biztos)
Egyik kedves barátom a családjával
Egyik születésnapi ajándék.
Szemmel láthatóan jól fogyott az étek.
Miután mindennel végeztünk, a tűz is kialudt.
Szerintem a gyermekeim is jól fognak aludni ma. :-)
Ha összegeznem kéne a bográcsozás élményét, akkor elmondhatom, hogy bár minden évben elégedett voltam, az idei év kimagaslóan jó élmény nyújtott. Nem kell ahhoz alkalomnak lenni, hogy az ember a barátaival töltsön egy szép délutánt, ezért ragaszkodom ahhoz, hogy nem szülinapi bulit tartok. Meg kell jegyeznem, hogy azért kaptam ajándékot, és nagyon örültem neki. Kaptam egy jó fajta palack bort, tíz eper tövet, és egy kivi növényt. A mai napon ezek már a helyükre kerülnek, talán a borral várok még egy picit...
2 megjegyzés:
Szia!
Nagyon szép környéken laksz!Hegyvidék fák... egyszerűen csodálatos :)
Üdv:Emma
Köszönöm szépen! Ezt én is éppen így látom :-)
Megjegyzés küldése